Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

BOŽIĆ SVEČARSKI OBELEŽEN U NAŠOJ OPŠTINI!


Najradosniji hrišćanski praznik, rođenje Hristovo proslavljen je onako kako dolikuje, mirno i u krugu porodice. U Hramu Svetog bogojavljanja u Srbobranu održano je jutrenje. Konjanici su sada već tradicionalno vijali Božić, a najmasovnije je bilo u Turiji...


Božić najčešće nazivaju najradosnijim porodičnim praznikom, a proslavlja se uz bogatu trpezu i česnicu. U Vojvodini se ona pravi drugačije nego u drugim delovima gde žive Srbi, a pravi se od kore za pitu, sa orasima, medom i suvim grožđem. Česnici se najviše raduju deca, jer se u nju odvajkada stavlja dinar, a onaj ko ga pronađe bude darivan, a verovanje kaže da će tokom godine imati uspeha i novaca.

Sam naziv ovog kolača, koji se inače retko pravi mimo Božića je zanimljiv zato što potiče od reči „čest“, „deo“, „sreća“. Česnica simbolizuje rođenje mladog Hrista kada su ga pastiri darovali.

U Turiji su danas vijali Božić. Po prvi put među konjanicima bila je i jedna devojka, Marija Ćirković. Lane je konjanike u vijanje Božića ispratio sneg, a ove godine iako je bio sunčan dan, velika hladnoća. Ljubitelji konja, ali i poštovaoci tradicije i starinskih običaja, negujući ono što su im preci ostavili u amanet, praćeni muzičarima, svojim sugrađanima čestitali su Božić, obišli kuće domaćina turinskih, a oni su ih dočekivali kolačima, kobasicama, raznim đakonijama, pićem i darivali peškirima, kojima su ukrašavali svoje konje.

Snimke iz Turije objavljujemo uz zahvalnost Paji Jociću, koji je sve zabeležio.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2017.01.07   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 75
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen