Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

ŠIJAČIĆI - LEĐENSKI OD NESTORA DO DANAS


Familija Šijačić je jedna od najbrojnijih i najstarijih srbobranskih familija. Kaže se da potiče iz Hercegovine, a po dolasku u Vojvodinu podelila se u dva dela. Na Leđenske i Piroške. Ovo je priča o nekima od najznamenitijih predstavnika loze koja ima dodatak Leđenski.


Biografske podatke koje ćemo koristiti u ovom članku sakupio je mr Aleksandar S.Šijačić. Prilikom sakupljanja podataka korišćena su kazivanja i sećanja savremenika, tako da su moguće greške, pa se unapred izvinjavamo u ime autora. Podaci o familiji Šijačić preuzeti su iz knjige "Srbobran i Srbobranci" autora Toše Iskrunjeva iz 1938.godine.

Raniji preci familije Šijačić sa dodatkom u prezimenu Leđenski doselili su se u Srbobran iz mesta Leđen, iz okoline grada Baja u Mađarskoj, koje je porušeno u velikom zemljotresu 1720 godine, a stanovništvo se raselilo na razne strane. Krsna slava ove familije je Sveti Georgije - Đurđevdan koja se slavi 06.maja.

Pored ove familije u Srbobranu živi i familija Šijačić sa dodatkom prezimenu Piroški. Ova familija u Srbobran je doseljena iz Piroša, sadašnje Rumenke, koja se nalazi u okolini Novog Sada. Za Krsnu slavu ova familija ima Svetog Nikolu koja se slavi 19.decembra.

Smatra se da obe ove familije nisu u međusobnom srodstvu, pa je bilo slučajeva udaje i ženidbe devojaka i momaka iz ovih familija.

Obe familije Šijačića zajedno su danas najmnogobrojnija familija u Srbobranu sa velikom većinom u odnosu na poznate srbobranske familije: Dunđerski, Gavanski, Manojlović, Kaćanski i sl.

 

Rodoslov


Familija Šijačić - Leđenski

NESTOR ŠIJAČIĆ - NECA (1805 - 1894)

Nestor je rodonačelnik ove familije. Rođen je u Srbobranu 1805.godine. Stalno je živeo u Srbobranu i bavio se zemljoradnjom. Po priči deda Neca je bio vrlo bogat i imućan domaćin. Imao je nekoliko stotina lanaca zemlje i nekoliko salaša izgrađenih oko Segedinskog druma i na Mlaki.

Nestor je imao tri sina, Isidora, Uroša i Baću.

Poživeo je 89 godina. Umro je u Srbobranu i sahranjen je u porodičnoj grobnici na srbobranskom groblju. Iza njega sačuvan je portret veličine 80x60cm. u lepom starinskom ramu. Portret potiče iz poslednje dekade XIX veka i ima preko sto godina. Slika je restaurirana kod uramljivača Dorotke Dragana iz Novog Sada 1998. godine i nalazi se u vlasništvu Aleksandra Šijačića rođenog 1935.godine.

UROŠ NESTORA ŠIJAČIĆ - ROĐA (1841 - 1903)

Uroš (Rođa) rodio se u Srbobranu, od oca Nestora. Bio je drugi Nestorov sin i živeo je stalno u Srbobranu i bavio se zemljoradnjom. Od oca je nasledio veliki imetak od više stotina lanaca zemlje i najsariju porodičnu kuću koja je oko 1980.godine srušena. Oženjen je bio suprugom Marijom i imao je veliku familiju. Imali su sedam sinova: Mitu, Stevu, Dušana, Tošu, Aleksandra, Marka i Jocu. Imao je oko 30 unučadi čije su se familijer razgranale u poslednjim godinama devetnaestog i početkom dvadesetog veka.

Uroš je umro 1903.godine i supruga Marija sa svojih sedam sinova sahranila ga je u porodičnu grobnicu. Na sponeniku te grobnice o tome postoji beleška.

SVETOZAR MARKA ŠIJAČIĆ (1902 - 1984)

Bio je unuk Urošev. Rođen je u Srbobranu kao drugo dete oca Marka i majke Verse rođene Tutorov. Nije se školovao, niti je učio neki zanat. Završio je četiri razreda osnovne škole u Srbobranu. Oženio se 1928.godine sa Julkom Kulačin, kvalifiovanom krojačicom belog rublja. Posle ženidbe su se odvojili od roditelja, živeći od zemljradnje, obrađujući nešto svoje zemlje, a veći deo je uzimao u arendu. Uvećao je vremenom sopstveni posed da je na kraju imao u vlasništvu16 KJ obradive oranice. Kupio je bivšu očevu kuću koju je ovaj prodao u materijalnoj nevolji. Kuću je kupio 1934.godine i nalazila se u Politovoj ulici br.25. U toj kući rođeno je sve troje njihove dece (Radoslav, Aleksandar, Danica).

ALEKSANDAR SVETOZAR ŠIJAČIĆ (1935)

Rođen je u Srbobranu. Posle završenog ekonomskog fakultetu u Osijeku 1981.godine, magostrirao je na ekonomskom fakultetu u Subotici. Živeo je u Srbobranu sa svojom porodicom u sopstvenoj kući do 1984.godine, a potom se seli u Novi Sad gde i danas živi. Radio je kao šef računovodstva zemljoradničke zadruge, bio je direktor Komunalne banke u Srbobranu, bio je generalni direktor Poljoprivrednog kombinata ELAN Srbobran (1962 - 1974). Od tada stalno je zaposlen u Narodnoj banci Jugoslavije. Bio je zamenik guvernera NBV, a od 1994. godine obavljao je funkciju Generalnog direktora filijale Narodne banke u Novom Sadu. Bio je poslanik Skupštine Vojvodine u sazivu od 1965. do 1969. godine. Oženjen je 1960 godine sa Darinkom Obrenović iz Iriga i imaju dvoje dece, Tatjanu i Svetozara. Aleksandar je danas penzioner i sa suprugom Darinkom ima četvoro unučadi.

S.N. 

Postavio: Administrator dana 2017.01.08   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 1, gostiju: 54
Administrator
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen