Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Milenko Genčić

UVERTIRA U BERBERNICI!


Šah, ta drevna igra na 64 crno – bela polja redovno je igrana u XX veku u berbernici Andraša Bereca. Tu je i rođena ideja o osnivanju šahovskog kluba “Srbobran”. Evo priče Milenka Genčića, koja nas vraća u vreme između dva svetska rata.


Berberska radnja Andraša Bereca bila je omiljeno sastajalište ljubitelja šaha tridesetih godina u prošlom stoleću u Srbobranu. I dok su čekali na red za jednu od usluga majstora Bereca, njegova supruga bila je spremna da odmeri snage na 64 crno-bela polja sa jačim, muškim polom. Redovno je izlazila kao pobednik u tom odmeravanju, a obilno joj je pomagao suprug Andraš, koji je znao da ostavi mušteriju do pola obrijanu, samo da bi povukao pravi potez.

Naravno, da se od ostalih posetilaca ove ugledne zanatske radnje, niko nije ljutio na majstorov “hobi”, mada pauza u brijanju umela je da potraje i desetak minuta.

Inače majstor Berec bio je dobar poznavalac teorije, kupovao je šahovske knjige i časopise i često u dokonom vremenu analizirao pojedine partije.Istina, u to vreme šah, kao popularna igra se igrao i u kafani “KORZO”, “AVALA” i “BALKAN”, koje su imale brojne pristalice među studentskom, trgovačkom i zanatskom omladinom.


Početkom 1933.godine u Berecovoj berbernici obrijao se ugledni srbobranski advokat Pavle Kostić. U razgovoru o drevnoj igri, jednoj od najstarijih od kako je sveta i veka, rodila se zajednička ideja za formiranje šahovskog kluba.


Na osnivačkoj skupštini šah kluba Srbobran, u restoranu “Korzo”, okupili su se tadašnji iskreni zaljubljenici šaha: dr. Majer Altarac, trgovci Cveta Debeljački, Petar Stojić i Josip Šumaher, obućar Velja Šijačić, berberin Andraš Berec i mnogi drugi. Za prvog predsednika izabran je Pavle Kostić.

Klub je osnovan, ali i pored toga berberska radnja Andraša Bereca je i dalje ostala mesto gde se igrao najbolji šah.

Međutim, prema tvrđenju Ferenca Horvata, prvi prijateljski mečevi sa šahistima iz okolnih mesta održani su još 1924.godine i to pod nazivom Srbobranski šahovski klub.

Milenko Genčić (1929 - 2001) 

Postavio: Administrator dana 2017.02.08   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 28
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen