Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekonomija

SRBOBRANSKI PAORI U SLOVENIJI


Poljoprivrednici iz Srbobrana, Turije i Nadalja, predvođeni Radivojem Paroškim, predsednikom SO Srbobran i Nebojšom Nedeljkovićem, opštinskim većnikom za poljoprivredu u nedelju uveče krenuli su put Slovenije. Danas je bio prvi dan ove dvodnevne posete.


Poseta podrazumeva upoznavanje sa načinom kako se gazduje u Sloveniji i razmenu iskustava sa vlasnicima gazdinstva u Pomurskoj regiji. Dobrodošlica i gostoprimstvo osetilo se na svakom koraku ovog prvog dana, a zvanični deo bio je u zgradi male slovenačke opštine Cerkvenjak, kraj nadaleko poznatog mesta Radenci gde se proizvodi čuvena, u ex Yu, mineralna voda "Radenska".

Naše poljoprivrednike primio je gradonačelnik Marjan Žmavc. Susret je iskorišćen za međusobno upoznavanje dve opštine, koje su predstavili gradonačelnik Žmavc i predsednik SO Srbobran Radivoj Paroški.

- Hvala na srdačnom dočeku i još jednom nam je potvrđeno ono što znamo da je Slovenija, a posebno ovi njeni delovi, otvorena i dobronamerna prema Vojvođanima i Srbiji. Naši poljoprivrednici uglavnom se bave ratarstvom, ali javljaju se ozbiljni stočarski, voćarski i povrtarski projekti i činimo dosta napora da intenziviramo poljoprivrednu proizvodnju. Ovde smo da na licu mesta vidimo kako vi to radite, ovde u Evropskoj uniji, i za korak ili dva ste ispred nas, ali i naši poljoprivrednici čine dobre pokušaje u razvijanju proizvodnje, obezbeđivanju savremene mehanizacije i jačanju gazdinstava. Istovremeno, treba nam još znanja i iskustva da to dovedemo na viši nivo. Imamo oko 1.500 gazdinstava, 3.000 ljudi je praktično vezano za poljoprivredu, što nam u perspektivi razvoja pruža mogućnost dodatnog zapošljavanja, rekao je Paroški.

Ukupno nekoliko poseta gazdinstvima obuhvatio je prvi dan u Sloveniji. Počelo je na farmi Boštjana i Martine Ruškar, koji su se odlučili na uzgoj krava. Uz sveže mleko, proizvode i mlečne prerađevine, a podršku im svakodnevno u poslu pružaju Boštjanovi otac i majka.Naši poljoprivrednici mogli su da vide kako se radi na farmi svinja Franca i Cvetke Kuri, koji  svoj biznis razvijaju uz podršku sina i snaje, Daneta i Brigite. Na ovoj farmi uzgaja se 1.000 svinja.Takođe, videli su i veliku farmu krava i nešto manju ergelu konja, braće Branka i Jože Slana. Stočari iz opštine Srbobran čuli su iz prve ruke kojim putem treba ići i kako naći svoje mesto na tržištu Evropske unije. Upriličena je poseta turističkom domaćinstvu Damjana Breznika, vinogradara, proizvođača kvalitetnih vina i vlasniku jednog od najboljih vinskih podruma u ovom delu Slovenije. I njemu su prva podrška supruga, sin i ćerka, a u objekat u kom dočekuje goste iz cele Evrope, do sada je uloženo, kako sam kaže, oko milion evra, uz podršku Slovenije i fondova EU. Ništa manje vredan turistički objekat, sa ugostiteljskim i smeštajnim kapacitetima, Aleža Firbasa i njegovog sina Bojana, bio je poslednja tačka programa za ponedeljak.

Domaćini u gradu Radenci organizovali su za poljoprivrednike iz Srbobrana predavanje i savetovanje na temu fondova Evropske unije koji se uskoro otvaraju. Svoja iskustva preneli su Janez Rihtarič, gradonačelnik Radenca, i dr Franc Režonja, direktor Agrarne komore Murske Sobote, koji je celi dan bio sa našim poljoprivrednicima i na neki način bio domaćin.

Na kraju dana izjavu za medije dao je Nebojša Nedeljković, član Opštinskog veća zadužen za resor poljoprivrede. Evo kao je on prokomentarisao prvi dan posete Sloveniji:

Poseta se nastavlja u utorak.

G.D.
 

  

Postavio: Administrator dana 2017.02.20   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPartneri
Srbobran.net
Agrosimsa
Nijansa
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world