Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Milenko Genčić

PREDVASKRŠNJI OBIČAJI!


Evo još jedne zanimljive priče Milenka Genčića, a koja je najbolji način ilustracije zaboravljene predvaskršnje običaje na salašima u okolini Srbobrana.


Obrada zemlje izmedju Prvog i Drugog svetskog rata nije se mogla zamisliti bez salaša i salaškog života. Srbobran je imao preko hiljadu salaša, a samo porodica Kurjački u potezu Razlevi imala je čak 32 salaša!

Život na salašu bio je dinamičan. Druženja je bilo na pretek, naročito u zimskom periodu. Niko nije priznavao granice atara, a zemlju su posedovali Srbobranci u bečejskom i Bečejci u srbobranskom ataru. Sastajale su se porodice Srđanov, Debeljački, Živkov, Perišić, Jelkić, Pivnički, Gavanski… nakon pričešća u vreme velikog Vaskršnjeg posta.

Između dva rata


Nedelja je dan kada se išlo u crkvu,dan pričešća, dan odmora, skup kod jednog od velikih proizvođača pšenice, kukuruza, šećerne repe, suncokreta, kudelje i stoke.


Razgovaralo se o tome šta toga proleća treba sejati. Razmenjivana su mišljenja, pravljene su računice, a onda je bila zajednička večera.Svi učesnici zajedničke večere doneli bi brdo mesa:svinjskog, pilećeg, ćurčijeg, pačijeg, zečijeg…Domaćice su znale šta valja pripremiti.

(Rada Maksimović, najpoznatiji gajdaš, srbobranski posle II Svetskog rata)

Domaćinu je pripala čast da obezbedi dovoljno vina, i to onog sremskog, da niko od gostiju ne ostane žedan. Raspoloženje su davali gajdaši Stevan Božin Lalica, Pera Sivački Bača, Joca Zotin i Đura Maksimović.

Kada se umore od jela, pića i pesme, mešaju se karte. Odigra se po koja partija sedmica, rauba, darde, fajera…Žene imaju svoj razgovor. Pletu džempere, rukavice, čarape.

Pred zoru se pije dudara. Vadi se iz proste peći krompirača sa rebrima, lukom i kobasicama. Bilo je i vrućih lepinja, namazane mašću od pečenja. Posle je sledio dogovor o tome ko će biti domaćin narednog Ravena, kako nazvaše ovaj predvaskršnji običaj.

Milenko Genčić
novinar i publicista

(1929 - 2001) 

Postavio: Administrator dana 2017.04.05   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 44
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen