Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

ZA SADA BEZ SKUPŠTINSKE VEĆINE!


Kako saznajemo, nakon izbora, u Srbobranu još uvek bez potrebne većine da bi se zakazala konstitutivna skupština...


Kako smo čuli, a to su nam potvrdili predsednik opštine Srbobran, Zoran Mladenović i predsednik Skupštine opštine Srbobran, Radivoj Paroški, obaveza predsednika Skupštine da u roku od pet dana od dana kada je zvanično obavešten da je proglašena lista onih koji su na izborima ostvarili pozitivan rezultat i dobili poverenje građana da zauzmu 28 odborničkih mesta, sazove sastanak sa nosiocima lista koje su ušle u Skupštinu opštine je ispoštovan. 

Sastanak je zakazao Radivoj Paroški, aktuelni predsednik Skupštine, a održan je u prošli četvrtak. Prisustvovali su svi nosioci lista koje su dobili mandate na lokalnim izborima koji su održani 24.04.2016. i to Zoran Mladenović (SPS), dr Ilija Gazepov (SNS), Aranka Bergel (SVM), Branko Gajin (GG) i Zoran Dudvarski (GG).

- Smisao ovog sastanka je da se vidi da li je formirana skupštinska većina i da se potom, u skladu sa tim, zakaže konstitutivna sednica novog saziva. Na ovom sastanku informisan sam da za sada niko nije uspeo da napravi koaliciju, odnosno da formira skupštinsku većinu, tako da nisam u mogućnosti da zakažem konstitutivnu sednicu. Zbog toga zakazaću novi sastanak, koji će biti iduće nedelje. Ukoliko se ponovi isto, odnosno da niko nema skupštinsku većinu, onda mi preostaje, kao predsedniku Skupštine, da čekam da onaj ko prvi sastavi skupštinsku većinu, napravi koalicioni sporazum i dostavi potpise najmanje 15 odbornika koji podržavaju tu koaliciju, a to je onda dokaz da mogu da sazovem konstitutivnu sednicu, rekao je u izjavi za naš portal Radivoj Paroški, predsedavajući lokalnog parlamenta.

Krajnji rok za održavanje konstitutivne sednice je 24.jun. Ukoliko se do tada ne održi, odnosno niko ne napravi skupštinsku većinu, raspisuju se novi izbori i uvode se privremene mere u radu lokalne samouprave. Rok u kome treba da se konstituišu svi organi lokalne samouprave je tri meseca.

U razgovoru sa Radivojem Paroškim saznali smo da je tokom sastanka samo dr Ilija Gazepov, nosilac liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" rekao da oni rade na formiranju skupštinske većine i čekaju određene signale iz pokrajine i republike, dok se ostali učesnici nisu izjašnjavali. Po rečima Paroškog jedino je još Branko Gajin pitao koji je krajnji rok za održavanje konstitutivne skupštine.

Da podsetimo, na poslednjim lokalnim izborima lista "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" osvojila je jedanaest mandata, po sedam "Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije (SPS) i Branko Gajin - grupa građana, dva mandata Zoran Dudvarski - grupa građana i jedan mandat "Savez Vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor". Za većinu potrebno je najmanje 15, jer u skupštini mesta ima za 28 odbornika.

S.Š. 

Postavio: Srbobran.net dana 2016.05.07

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 39
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen