Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekologija

DANI BELJANSKE BARE!


Danas je Evropski dan parkova. U našoj opštini je prvi put obeležen. Manifestacija je nazvana "Dani Beljanske bare", a održana je u OŠ Jovan Jovanović Zmaj  i u Turiji u dečijem vrtiću.


Učenici četiri osnovne škole sa teritorije Opštine Srbobran učestvovali su danas u priredbi održanoj u okviru manifestacije „Dani Beljanske bare“ u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Srbobranu. Upriličena je i izložba najuspešnijih likovnih i literarnih radova na temu Parka prirode „Beljanska bara“, a JVP „Vode Vojvodine“ obezbedilo je nagrade za 13 najuspešnijih.

U Turiji u dečijem vrtiću organizovana je edukacija o biljnom i životinjskom svetu Parka prirode „Beljanska bara“.

Manifestaciju su organizovali JVP "Vode Vojvodine" u saradnji sa opštinama Srbobran i Bečej.

- Vrlo je važno, možda i najvažnije, da naše najmlađe na vreme naučimo koliko je važna zdrava životna sredina, a ovakve akcije su najbolji način za to. Opština Srbobran, i pored toga što se naša zemlja nalazi na dnu lestvice kada govorimo o ekologiji, čini sve da uredi i učini zdravim okruženje u kom živimo, i partnerstvo sa 'Vodama Vojvodine' u ovoj akciji je dobar primer kako se na ovom polju može učiniti dosta. Iz opštinskog budžeta izdvajamo sredstva za životnu sredinu, konkretno Beljansku baru, i trudimo se da podržimo sve projekte ove vrste, rekao je danas Neško Čestić, predsednik opštine Srbobran.

Beljanska bara je 2013. godine proglašena za zaštićeno područje III kategorije. Dugačka je 39 km i redak je hidrografski objekat koji je u izvesnoj meri sačuvao nekadašnji izgled vodenog toka tipičnog za ovaj deo Vojvodine. Park prirode „Beljanska bara“ stanište je retkih i ugroženih biljnih vrsta. Riblji fond čine 23 vrste riba, sedam vrsta vodozemaca, dve vrste gmizavaca i čak 136 vrsta ptica.

- Ovo je prvi put da u okviru obeležavanja Evropskog dana parkova prirode, lokalna samouprava preko svog Saveta za Beljansku baru, i JVP ' Vode Vojvodine', zajedno sa školama i vrtićima, organizuju ovakve edukacije, konkurse, priredbe, i sve je podređeno očuvanju našeg vrednog Parka prirode Beljanska bara. Najbolji učesnici na likovnom i literarnom konkursu dobili su vredne nagrade i uveren sam da smo na pravi način krenuli u prolećno uređenje i promovisanje ovog prostora, jer nas u narednim nedeljama očekuje još dosta akcija", rekao je dr Ilija Gazepov, predsednik Saveta Parka prirode Beljanska bara.

S.N.

 

 

  

Postavio: Administrator dana 2017.05.23   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin