Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Dru┼ítvo

U MANJE OD GODINU DANA U SRBOBRANU JE EVIDENTIRANO 72 SLU─îAJA NASILJA U PORODICI!


Prvog juna na snagu je stupio novi Zakon o spre─Źavanju nasilja u porodici koji treba da spre─Źi nasilje u porodici pre nego što do njega do─Ĺe, onemogu─çi nasilnika da bude uz ┼żrtvu, ali i da oja─Źa ugro┼żene.


Zakon je predvideo niz novina uklju─Źuju─çi i mogu─çnost da hitnim merama nasilnik bude udaljen iz stana, ako ┼żivi zajedno sa ┼żrtvom. Nasilniku mo┼że da bude zabranjen i prilazak ┼żrtvi, a te mere ukupno mogu da traju do 32 dana.

Zakon predvi─Ĺa i stro┼że mere prema onim koji ne primenjuju propise na odgovaraju─çi na─Źin i to disciplinsku odgovornost za nosioce pravosudnih funkcija i prekršajnu za policijske slu┼żbenike.

Predvi─Ĺena je i prekršajna odgovornost za dr┼żavne organe koji ne budu prijavljivali nasilnike.

U razgovoru sa Biserkom Veselinovi─ç, direktorkom Centra za socijalni rad opštine Srbobran i Jasminom Pecelj ─Éur─Ĺevac, socijalnim radnikom ove ustanove saznali smo nešto više na ovu temu. Izme─Ĺu ostalog i podatak iz naslova, koji je prili─Źno alarmantan i opravdava usvajanje jednog ovakvog zakona. Tako─Ĺe u razgovoru smo ─Źuli da je od momenta stupanja na snagu novog Zakon evidentrano dve prijave na teritoriji naše opštine, od kojih je jedna prihva─çena i nasilnik je uklonjen iz porodi─Źnog doma, dok je druga odba─Źena, jer se radilo o drugoj vrsti nasilja. Direktorka Veselinovi─ç govorila je o osnovnim novinama koje donosi ovaj novi Zakon u smislu spre─Źavanja porodi─Źnog nasilja, a o detaljima i na─Źinu kako ─çe se i ko ─çe Zakon sprovoditi  je govorila Jasmina Pecelj ─Éur─Ĺevac:

Centar za Socijalni rad naše opštine ima formirano porodi─Źno savetovalište i u tu svrhu odabrani broj telefona koji je dostupan gra─Ĺanima od 17 do 20 ─Źasova svakog radnog dana. Svi gra─Ĺani koji imaju problem u porodici putem ovog telefona mogu da dobiju savet i podršku. Na taj na─Źin pre svega cilj je preventivno delovanje kako ne bi došlo do porodi─Źnog nasilja i kako bi se spre─Źile situacije u kojima konflikti eskaliraju i pretvaraju se u nasilje. Broj telefona na koji mo┼żete da potra┼żite savetodavnu pomo─ç je 063 10 50 665

S.Š. 

Postavio: Administrator dana 2017.06.16   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPartneri
Arhiva
Srbobran.net
Dom zdravlja
Centar za socijalni rad
Restoran Gurman
Agrosimsa
Nijansa
Švrća
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world