Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / DruÅ¡tvo

U MANJE OD GODINU DANA U SRBOBRANU JE EVIDENTIRANO 72 SLUČAJA NASILJA U PORODICI!


Prvog juna na snagu je stupio novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji treba da spreči nasilje u porodici pre nego što do njega dođe, onemogući nasilnika da bude uz žrtvu, ali i da ojača ugrožene.


Zakon je predvideo niz novina uključujući i mogućnost da hitnim merama nasilnik bude udaljen iz stana, ako živi zajedno sa žrtvom. Nasilniku može da bude zabranjen i prilazak žrtvi, a te mere ukupno mogu da traju do 32 dana.

Zakon predviđa i strože mere prema onim koji ne primenjuju propise na odgovarajući način i to disciplinsku odgovornost za nosioce pravosudnih funkcija i prekršajnu za policijske službenike.

Predviđena je i prekršajna odgovornost za državne organe koji ne budu prijavljivali nasilnike.

U razgovoru sa Biserkom Veselinović, direktorkom Centra za socijalni rad opštine Srbobran i Jasminom Pecelj Đurđevac, socijalnim radnikom ove ustanove saznali smo nešto više na ovu temu. Između ostalog i podatak iz naslova, koji je prilično alarmantan i opravdava usvajanje jednog ovakvog zakona. Takođe u razgovoru smo čuli da je od momenta stupanja na snagu novog Zakon evidentrano dve prijave na teritoriji naše opštine, od kojih je jedna prihvaćena i nasilnik je uklonjen iz porodičnog doma, dok je druga odbačena, jer se radilo o drugoj vrsti nasilja. Direktorka Veselinović govorila je o osnovnim novinama koje donosi ovaj novi Zakon u smislu sprečavanja porodičnog nasilja, a o detaljima i načinu kako će se i ko će Zakon sprovoditi  je govorila Jasmina Pecelj Đurđevac:

Centar za Socijalni rad naše opštine ima formirano porodično savetovalište i u tu svrhu odabrani broj telefona koji je dostupan građanima od 17 do 20 časova svakog radnog dana. Svi građani koji imaju problem u porodici putem ovog telefona mogu da dobiju savet i podršku. Na taj način pre svega cilj je preventivno delovanje kako ne bi došlo do porodičnog nasilja i kako bi se sprečile situacije u kojima konflikti eskaliraju i pretvaraju se u nasilje. Broj telefona na koji možete da potražite savetodavnu pomoć je 063 10 50 665

S.Š. 

Postavio: Administrator dana 2017.06.16   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin