Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

TURIJA JE UVEK BILA SLOBODARSKA!


Rekao je Radivoj Paroški povodom obeležavanja velikog jubileja - 75 godina od kako je 1942.godine u junu održano savetovanje u Turiji, na kome su se odredile smernice rada narodnooslobodilačkog pokreta u Vojvodini.


Ovo savetovanje održano u Turiji bilo je nakon velikih pogroma koji su se desili na samom početku okupacije 1941.godine u našoj opštini, kao i samo nekoliko meseci, nakon velike racije 1942.godine. Na savetovanju Oblasnog komiteta KPJ za Bačku su učestvovali narodni heroj Svetozar Marković Toza, Đurica Jojkić, Isa Sekicki...

Goste je pozdravio i uputio u temu ovog skupa Aleksandar Jojkić, predsednik Saveta MZ Turija, a nakon njega skupu se obratio Radivoj Paroški, predsednik SO Srbobran. Pored njega, među predsatavnicima lokalne samouprave bili su direktorka Doma kulture Branislava Sekulić i Opštinski većnik, zadužen za resor prosvete, Zoran Mijić.

- Kako vreme prolazi, žrtve i tragedija II Svetskog rata polako padaju u zaborav, što nije dobro, jer ni jedna žrtva to ne zaslužuje. Mi treba da baštinimo slobodarski duh i tradiciju ovog naroda i negujemo sećanje na borbu za slobodu i žrtve koje je ovaj narod položio na oltar otadžbine u borbi za slobodu. Sećanje na sva ta teška i zlokobna događanja treba da prenosimo novim generacijama, a sve u smislu da se tako nešto nikad više ne ponovi. Te 1942.godine Turija je imala oko 300 uhapšenih i deset ljudi koji su obešeni zbog svoje slobodarske težnje i nepristajanja na okupaciju i život u ropstvu. Današnji skup je prilika da se setimo i odamo poštu svim žrtvama borbe za slobodu ovog naroda i slobodarske tradicije koju je Turija uvek imala, rekao je Radivoj Paroški, na skupu čiji je organizator bila Mesna Zajednica Turija, a na kome su pored Paroškog govorili Slobodan Radić, predsednik SUBNOR-a opštine Srbobran, Bogdan Tankosić, aktivni učesnik NOR-a i član Odbora za Vojvodinu Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji. 

Skup je počeo u Mesnoj zajednici u Turiji, a nastavljen je predavanjem, koje je održao profesor dr Predrag Bajić, viši kustos u muzeju Vojvodine, u Etno kući, gde se 1942.godine, nalazila jedna od čuvenih partizanskih baza i gde je održano Turinsko savetovanje. U spomen kući, u vreme okupacije, štampan je prvi broj lista "Istina".

Profesor Bajić je ukazao na sve aspekte i važnost ovog savetovanja za stvaranje oslobodilačkog pokreta u Vojvodini za vreme II Svetskog rata.

Skupu je prosustvovao i Mladen Nićin - Bata, učesnik NOR-a i borac Vojvođanske brigade koji je pod komandom generala Koste Nađa prošao Sremski front i kraj II Svetskog rata dočekao u Dravogradu kod Maribora u Sloveniji.

S.Š.

 

  

Postavio: Administrator dana 2017.06.20   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin