Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Milenko Genčić

TAJNA DUGA SEDAM DECENIJA!


Evo još  jedne priče o srbobranskim berberima, koja nosi naziv “tajna duga sedam decenija”, čiji je autor Milenko Genčić. To je priča o Savi Dinjaškom, Bači, koji je posle 75 godina otišao u penziju. Puštao je krv, vadio zube, sekao žuljeve i čireve. TV snimatelj, reporter i režiser Slavuj Hadžić ovekovečio je ovaj  događaj.


Berberin Sava Dinjaški posle 75 godina rada, rešio je da ode u penziju. Istina, ovaj dan odlagao je nekoliko godina, ali svemu dođe kraj. Za taj svečani dan pored ostalih novinara bio je tu i TV reporter Slavuj Hadžić iz Novog Sada da ovekoveči ovaj nesvakidašnji dogadjaj.

Posle četiri godine šegrtovanja, kod majstora Vase Krnjetinog - Zeca, otišao je Dinjaški u “Frenet” da dobro ispeče zanat. Radio je u Novom Sadu, Subotici, Temišvaru, Segedinu i Pešti, a imao je šta i da nauči pored šišanja i brijanja. Naučio je da pušta krv pomoću specijalnog malog aparata. Stavi ga na venu, škljocne i krv poteče. Puštao je krv i pomoću pijavica, koje su isisavale “bolesnu krv”. Postao je i majstor za vađenje zuba, sečenje žuljeva i čireva.

Vratio se Bača iz “Frenka”, kupio je kuću na starom feketićkom putu, danas ulica Jovana Popovića, koji je jedino bio kaldrmisan i od kovačnice napravio berbersku radnju.

Često se Bači vrtelo u glavi, šta je to berberski zanat?!

To je strast, iskušenje, borba sa samim sobom. Svaki dan nalik jedan na drugi, a donosi ponos na svoj zanat. Šišao i brijao punih 75 godina bez naočara, srbobranskim damama pravio lokne brenerom i pružao zdravstvene usluge. Bača je bio ponosan, jer je za svog majstorovanja naučio berberskom zanatu 62 učenika ili šegrta, kako se nekad govorilo.

Bača ne bi bio Bača, a da ne napravi šalu sa svojim mušterijama, pričao je toga dana Bačika Belić, jedan od najstarijih Bačinih korisnika berberskih usluga.

Posle ručka Bača ide na čašu vina kod Danila Kurjakova u bircuz. Na roglju sretne srbobranske gazde gde sede posle ručka, a Bača onako usput:

- Moja Soka danas za ručak spremila šarana od tri kila na pirindžu.Kakav bi bio šaran da ne zalijem?!

Narednog dana ponovo ide Bača na čašu vina, govereći srbobranskim gazdama:

- Danas bio pileći paprikaš sa rezancima, a valja i njega zaliti.

Srbobranske gazde se samo zgledaju I komentarišu:

- Mi bogati ekonomi, a on seoska berberčina, sa osmoro dece, svaki dan ide na čašu vina, a mi to ne možemo?!

Bača, medjutim, kod birtaša Danila malo postoji za šankom, progovori nekoliko reči, ne popije ništa i vrati se u svoju berbernicu.

Slušajući šta najstariji Srbobranci pričaju o majstor Bači, Slavuj Hadžić, TV reporter, pokušao je da ovekoveči majstorsko pismo koje je Bača dobio iz sreza Starobečejskog – Kraljevina Srba, Hrvata I Slovenaca 1922.godine. Nosač rasvete pomeri “krstaču” sa osam sijalica I u prolazu zapne za Titovu sliku, koja je bila nekada obavezna u svakoj zanatskoj radnji. Slika pade, staklo se raspršti po radnji. Iz rama ispadoše svi vladari koje je Bača verno služio:  Cara Franju Josipa, Kralja Petra I, Kralja Aleksandra, Kralja Petra Drugog I Mikloša Hortija.

Ovaj trenutak nije zabeležio ni sam Slavuj Hadžić, ali je ostao u sećanju mnogim Srbobrancima, koji su rado prepričavali Bačin odlazak u penziju. 

Postavio: Administrator dana 2017.06.20   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 82
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen