Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Prednosti malih sredina

ODRŽANA TRADICIONALNA ŽETVA 21. PUT!


Velika sreća jednog naroda je kada čuva svoju tradiciju, rekao je na otvaranju ove manifestacije Neško Čestić, predsednik opštine Srbobran i čestitao je organizatorima na dugotrajnosti i postojanju...


Udruženje građana Klub za negovanje tradicije naroda i narodnosti Vojvodine doveo je na srbobranski hipodrom u subotu žeteoce iz Srbobrana, ali i više mesta u Vojvodini gde živi mađarski živalj, da još jednom ožive tradiciju i podsete na neko prošlo vreme kada se žito kosilo ručno, a žene su na njivu iznosile bački doručak, deca se igrala, a žetva bila svetkovina.

Svoje učešće prijavilo je 13 ekipa, a svi su bili pobednici. Kosilo se ručno, kao i sve ostalo. Sve je moralo da bude autentično i od prirodnih materijala. Jelo se aluminijumskim "escajgom", noževi su morali da imaju drvenu dršku, a alati da budu autentični, od kose, preko begeša, pribora za oštrenje, otkivanje, pa do kanapa za vezivanje snopova.

Evo dela govora i reči kojima se obratio učesnicima, organizatorima i posetiocima 21. Tradicionalne žetve, predsednik opštine Srbobran, Neško Čestić:

Izjavu povodom održavanja 21. Tradicionalne žetve dao je i Nandor Koler, član Predsedništva Kluba za negovanje tradicije...

Za sve učesnike i goste kuvali su se ovčiji i svinjski paprikaš, a pojelo se 120 kilograma mesa.

L.P.Ovaj medijski prilog je deo projekta "Prednosti malih sredina" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

  

Postavio: Administrator dana 2017.06.26

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 48
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen