Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/820/odrana-tradicionalna-etva-21put/

Verzija za tampu / To ScreenviewODRŽANA TRADICIONALNA ŽETVA 21. PUT!


Velika sreća jednog naroda je kada čuva svoju tradiciju, rekao je na otvaranju ove manifestacije Neško Čestić, predsednik opštine Srbobran i čestitao je organizatorima na dugotrajnosti i postojanju...


Udruženje građana Klub za negovanje tradicije naroda i narodnosti Vojvodine doveo je na srbobranski hipodrom u subotu žeteoce iz Srbobrana, ali i više mesta u Vojvodini gde živi mađarski živalj, da još jednom ožive tradiciju i podsete na neko prošlo vreme kada se žito kosilo ručno, a žene su na njivu iznosile bački doručak, deca se igrala, a žetva bila svetkovina.

Svoje učešće prijavilo je 13 ekipa, a svi su bili pobednici. Kosilo se ručno, kao i sve ostalo. Sve je moralo da bude autentično i od prirodnih materijala. Jelo se aluminijumskim "escajgom", noževi su morali da imaju drvenu dršku, a alati da budu autentični, od kose, preko begeša, pribora za oštrenje, otkivanje, pa do kanapa za vezivanje snopova.

Evo dela govora i reči kojima se obratio učesnicima, organizatorima i posetiocima 21. Tradicionalne žetve, predsednik opštine Srbobran, Neško Čestić:

Izjavu povodom održavanja 21. Tradicionalne žetve dao je i Nandor Koler, član Predsedništva Kluba za negovanje tradicije...

Za sve učesnike i goste kuvali su se ovčiji i svinjski paprikaš, a pojelo se 120 kilograma mesa.

L.P.Ovaj medijski prilog je deo projekta "Prednosti malih sredina" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign