Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/901/putokaz-za-novo-sutra/

Verzija za tampu / To ScreenviewPUTOKAZ ZA NOVO SUTRA


Pravi spektakl i vatromet folklora priredili su Srbobrancima, folklorne grupe, učesnici ovogodišnjeg Interetno festivala, mladići i devojke iz Hondurasa, Meksika, Paragvaja i Letonije.


Sve je počelo defileom učesnika, a kolona u šarenim, egzotičnim narodnim nošnjama, praćenja tonovima latinoameričke muzike, krenula je ispred OŠ "Vuk Karadžić". Prošetali su, praćeni aplauzima i pozdravima Srbobranaca, ulicom Svetog Save, Karađorđevom i Zmaj Jovinom, da bi stigli na Trg repubike gde se u petak održavao koncert, kakav Srbobran do sada nije imao priliku da vidi.

Šarenilo boja, ispunilo je Trg, a sve učesnike, kao i publiku pozdravili su vd direktorka Doma kulture Branislava Sekulić i Radivoj Paroški, predsednik opštine Srbobran, koji je i otvorio festival.

U obraćanju okupljenima Radivoj Paroški je između ostalog u prvi plan, s razlogom postavio multikulturalnost:

- Mi živimo u podneblju gde mešavina kultura znači mnogo, znači toleranciju i normalan život. U prilici smo da ugostimo prijatelje koji će nam pokazati kolorit svojih nošnji, raznolikost muzike i raznolikost folklornog stvaralaštva što će i nama značiti u smislu jačanja naše zajednice i mešanja kultura. Ostaje mi samo da izrazim zadovoljstvo što smo u prilici da ugostimo prijatelje iz ovih dalekih zemalja i siguran sam da ćemo biti dobri domaćini.

Preko dva sata publika je uživala u vrcavosti plesa i muzike folklornih grupa iz Južne Amerike, ali isto tako bila iznenađena temperamentnom igrom koju su nam doneli igrači iz Letonije.

Ovo je svakako jedan od kulturnih događaja koji obeležava ovogodišnju kulturnu ponudu naše sredine. Bilo je zadovoljstvo uživati u pesmi i igri, koju smo do sada mogli da vidimo samo na televiziji, a svako je imao svog favorita. Srbobran je na trenutak postao prestonica multikulturalnosti, srdačnost domaćina bila je vidljiva na svakom mestu, kao i druželjubivost mladića i devojaka iz Paragvaja, Hondurasa, Meksika i Letonije koji su se rado upoznavali sa Srbobrancima, fotografisali i razgovarali, a pričalo se na raznoraznim jezicima.

Ako nam nešto nedostaje,onda su to ovakvi susreti sa drugim kulturama i neposredni susreti sa ljudima koji sa sobom donose drugačiju energiju, običaje i gde svako od nas ima priliku da nešto novo vidi, nauči, inspiriše se, ali i spozna koliko smo svi zapravo jedinstveni, slični u željama da podelimo radost muzike, igre, kulturnog stvaralaštva koji su oduvek bili ta kopča koja spaja ljude i narode.

Evo kako je izgledao defile na video snimku koji smo zabeležili:

S.N.

Ovaj medijski prilog je deo projekta "Prednosti malih sredina" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign