Srbobran.net web portal


http://www.srbobran.net/news/1/3099/potpisan-protokol-o-saradnji-nae-optine-i-matice-srpske/

Verzija za tampu / To ScreenviewPOTPISAN PROTOKOL O SARADNJI NAŠE OPŠTINE I MATICE SRPSKE


Porodica Dunđerski spada u jednu od najznačajnijih, ako ne i najznačajniju porodicu koja je svojim delima doprinela razvoju Srbobrana i njegovoj promociji pre II Svetskog rata. Danas je u Novom Sadu potpisan protokom naše opštine i Matice srpske "radi unapređenja kvaliteta književnog, obrazovnog i umetničkog rada na području opštine Srbobran i zajedničke realizacije aktivnosti od posebnog značaja za Maticu srpsku i opštinu Srbobran, posebno na istraživanju života i dela porodice Dunđerski".


Protokol su potpisali predsednik Matice srpske, Dragan Stanić i predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, a potpisivanju protokola su prisustvovali generalni sekretar Matice srpske, Milan Micić i upravnik poslova, Jelena Veselinov.

- Ovaj sporazum za nas je veoma važan i plod je razgovora i ideja koje smo razmenili sa našim prijateljima iz Matice srpske, prof. dr Draganom Stanićem i dr Milanom Micićem, još prilikom imenovanja novog rukovodstva lokalne samouprave. Prof. dr Stanić i dr Micić dobitnici su književne nagrade 'Lenkin prsten', koju dodeljuje Dom kulture Srbobran, naša saradnja u raznim oblicima traje već dugo vremena i oni rado prihvataju pozive da u našem gradu održe predavanja, tribine, književne večeri i druge kulturne programe, rekao je nakon potpisivanja Debeljački i dodao:

- Odredili smo nekoliko tema i istorijskih trenutaka iz naše sredine koje bi kroz ovu saradnju trebalo obraditi i prezentovati javnosti na posebno sadržajan način, kako bi se trajno sačuvala uspomena na njih. Izdvojili smo život, delo i nasleđe porodice Dunđerski, snažno i trajno vezane za Srbobran, kao i prelomne događaje iz revolucionarne 1848. i 1849. godine. Za nas je od izuzetnog značaja što će u novo i još sadržajnije osvetljavanje ovih i drugih važnih tema, biti uključena Matica srpska, najstarija i najuglednija srpska književna, kulturna i naučna institucija. Uveren sam da će iz ovog rada izrasti posebno dobri, interesantni i sveobuhvatni novi kulturni programi.

S.N.

Ovaj medijski prilog je deo projekta "ARTIKULTURIZACIJA" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign