Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / ARTIKULTURIZACIJA

POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI NAŠE OPŠTINE I MATICE SRPSKE


Porodica Dunđerski spada u jednu od najznačajnijih, ako ne i najznačajniju porodicu koja je svojim delima doprinela razvoju Srbobrana i njegovoj promociji pre II Svetskog rata. Danas je u Novom Sadu potpisan protokom naše opštine i Matice srpske "radi unapređenja kvaliteta književnog, obrazovnog i umetničkog rada na području opštine Srbobran i zajedničke realizacije aktivnosti od posebnog značaja za Maticu srpsku i opštinu Srbobran, posebno na istraživanju života i dela porodice Dunđerski".


Protokol su potpisali predsednik Matice srpske, Dragan Stanić i predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, a potpisivanju protokola su prisustvovali generalni sekretar Matice srpske, Milan Micić i upravnik poslova, Jelena Veselinov.

- Ovaj sporazum za nas je veoma važan i plod je razgovora i ideja koje smo razmenili sa našim prijateljima iz Matice srpske, prof. dr Draganom Stanićem i dr Milanom Micićem, još prilikom imenovanja novog rukovodstva lokalne samouprave. Prof. dr Stanić i dr Micić dobitnici su književne nagrade 'Lenkin prsten', koju dodeljuje Dom kulture Srbobran, naša saradnja u raznim oblicima traje već dugo vremena i oni rado prihvataju pozive da u našem gradu održe predavanja, tribine, književne večeri i druge kulturne programe, rekao je nakon potpisivanja Debeljački i dodao:

- Odredili smo nekoliko tema i istorijskih trenutaka iz naše sredine koje bi kroz ovu saradnju trebalo obraditi i prezentovati javnosti na posebno sadržajan način, kako bi se trajno sačuvala uspomena na njih. Izdvojili smo život, delo i nasleđe porodice Dunđerski, snažno i trajno vezane za Srbobran, kao i prelomne događaje iz revolucionarne 1848. i 1849. godine. Za nas je od izuzetnog značaja što će u novo i još sadržajnije osvetljavanje ovih i drugih važnih tema, biti uključena Matica srpska, najstarija i najuglednija srpska književna, kulturna i naučna institucija. Uveren sam da će iz ovog rada izrasti posebno dobri, interesantni i sveobuhvatni novi kulturni programi.

S.N.

Ovaj medijski prilog je deo projekta "ARTIKULTURIZACIJA" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

  

Postavio: Administrator dana 2020.11.24   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 40
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen