Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekologija

OSNIVA SE ZORT


U subotu u Žaba baru predstavnici šest ekoloških udruženja, iz opština Kula, Vrbas, Mali Iđoš, Bačka Topola i Srbobran, potpisali su sporazum o osnivanju ekološke organizacije "ZORT" (zaštitimo ostatke rečnih tokova). Cilj koji su postavili je zajedničko delovanje u rešavanju ekoloških problema.


Ovo je jedan od glavnih zaključaka proširenog sastanka Ekološkog pokreta Srbobran. Naravno sve vreme govorilo se o ekologiji, prezentovani su još uvek nerešeni ekološki problemi i to od preduzeća REAHEM, zbog čestog ispuštanja masnoće u Veliki bački kanal i širenja čestica gara po okolnim kućama nastalog loženjem raznog materijala u procesu proizvodnje, do problema sa zaustavljanjem vodotoka Krivaje na brani prema Feketiću.

Gosti, ekolozi iz Vrbasa i Bačke Topole izneli su probleme koje imaju u svojim sredinama a koji vodotokovima kanala i Krivaje dospevaju i do nas.


Dogovoreno je da se pozovu ekološke delegacije iz Slovenije i Mađarske u goste radi njihove prezentacije u načinu rešavanja ekoloških problema i pružanja savetodavne pomoći sa njihove strane.


Na sastanku je podnet izveštaj o sudskim postupkom protiv članova ekološkog pokreta. Za one koji ne znaju aktivisti Ekološkog pokreta Srbobrana (EPOS), koji su zaustavili zagađenje reke Krivaje (o čemu smo izveštavali u više navrata, pogledajte ovde i ovde) tuženi su zbog ometanja poseda farme, odakle je, prema inspekcijskim nalazima ono dolazilo. Tužbu je protiv EPOS podnela farma za uzgoj svinja "Ekstra farm" iz Srbobrana, a prvo ročište trebalo bi da je održano jutros u Sudu u Vrbasu.


Članovi udruženja EPOS zahvalili su domaćinu Živoradu Đuriću (Žići Maradoni) na ukazanom gostoprimstvu i ustupanju sale ŽABA BARA za održavanje ovog sastanka.

S.N.

Foto:Epos 

Postavio: Administrator dana 2020.05.26

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Srbobran.net
Instagram
Centar za socijalni rad
Biblioteka
Vuk Karadzic
Agrosimsa
Nijansa
OŠ Žarko Zrenjanin Uča
Radost
Plava obala
Centar za sport
Lagrad
Kamen Mermer
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Petar Drapsin