Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekologija

NIS NASTAVLJA EKSPLOATACIJU GASA U SRBOBRANU


Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine obavestio je javnost da je doneo rešenje o davanju saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta utvrđivanje izvedenog stanja i nastavak eksploatacije gasa i kondenzata na eksploatacionom polju Srbobran, piše portal https://www.ekapija.com


Na teritoriji opštine Srbobran, kako se navodi u Studiji iz januara ove godine, NIS ima dva polјa za eksploataciju uglјovodonika – Turija sever i Srbobran.

Na eksploatacionom polju Srbobran – ležišta Pz+Bd+Sm-1 i Pz+Bd-2, u radu su bušotine Sr-008 i Sr-009, a celo eksploataciono polje sastoji se od 6 bušotina.

Eksploatacija gasa i kondenzata iz naftno-gasnog polјa Srbobran počela je 1974. god i ovaj gas se koristi za proizvodnju električne energije, dok se kondenzat cisternama transportuje do sabirno-otpremne stanice Turija sever, a odatle autocisternama do rafinerije Pančevo.

Prosečne proizvodne vrednosti gasa iz bušotina EP Srbobran, prema podacima iz decembra 2020. godine, iznose 10.000 Sm3/dan iz bušotine Sr-008 , a iz bušotine Sr-009 22.000 Sm3/dan

Kako se navodi, sastav gasa ležišta Pz+Bd+Sm-1 je smeša gasova uglјovodonika i uglјendioksida, ali se sastav gasa menja tokom godina, posebno u pogledu povećanja udela CO2 komponente, što je direktno uticalo na smanjenje toplotne vrednosti gasa.

Inače, NIS je u više navrata isticao da od istraživanja ugljovodonika, koji su zapravo sirova nafta i gas, očekuje novu proizvodnju ovih energenata.

https://www.ekapija.com 

Postavio: Administrator dana 2022.05.10   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen