Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

U POSETI DOMU KULTURE


Iako je osnovan pre 60 godina, Dom kulture pokazuje mladalačku vitalnost i ne prestaje da iznenađuje publiku zanimljivim kulturnim sadržajem i manifestacijama. Slede neke vrlo zanimljive, pa eto povoda za razgovor sa Branislavom Sekulić, vd direktorom ove ustanove.


Dom kulture je tokom prošle godine puno uradio na kvalitetu kulturne ponude i brojem prikazanih programa,zauzeo značajno mesto u društvenom životu naše lokalne zajednice.Kvalitet je prepoznat tako da je ustanova na čijem čelu se nalazite dobitnik zahvalnice u okviru dodele Oktobarske nagrade za 2017.godinu. Istim tempom nastavili ste i u 2018.godini da radite i događaji koje organizujete smenjuju jedan drugog. Koliko je to zahtevan posao i da li uspevate da realizujete sve što želite?- Posao koji smo uradili u protekloj godini rezultat je postavljenog cilja,a cilj je bio da se Dom kulture transformiše u efikasnu i vidljivu instituciju,sa zadatkom da se aktiviraju svi potencijali koje ima kako naša Ustanova,tako i opština.Mislim da je Dom kulture načinio puno koraka u tom pogledu i da je pretrpeo pozitivnu promenu u načinu rada, intezitetu rada, u pristupu, čak i u kvalitetu. Izuzetno je važno da zadržimo svoje postojeće, prepoznatljive oblike, ali istovremeno je potrebno da se menjamo i osvežimo novim vrednostima. U svakom segmentu života dođe vreme kada su promene i inovacije potrebne, Ili prihvatimo promenu i prilagodimo se ili stagniramo.
To jeste veoma zahtevan posao, da Ustanova dobije prepoznatljiv vizuelni identitet sa kojim će publika moći da se identifikuje, ali krajnji cilj se uvek isplati.


Jedan od osnovnih problema sa kojima se danas susreću institucije kulture jeste nepostojanje tržišta kulture. Kako Vi uspevate da se pozicionirate u takvim okolnostima i da li to otežava rad zaposlenih u kulturi?

- Prvi uzrok tome je problem da se determiniše vrednost onoga što je u ponudi. Drugi problem predstavlja dvojaka uloga samih institucija kulture,koje istovremeno moraju da postavljaju kriterijume kvaliteta,ali u datim okolnostima podilaze kriterijumima tražnje. Institucije kulture oblikuju društvenu potrebu za kulturnim proizvodom, ali se suočavaju sa problemom ograničenog dometa, Kultura se tretira kao luksuz i na listi prioriteta, ona je na poslednjem mestu. Zato konstantno se moraju pronalaziti modeli koji će pomoći da nivo aktivnosti na polju kulture ne opada,dok se ne stvore društvene okolnosti koje će omogućiti ekspanziju kulture i njenu održivost u tržišnom smislu.
Šta bi ste izdvojili iz velikog opusa koji čini sadržaj rada Doma kulture kao neku vrstu iskoraka iz uobičajenih programakoji su činili prepoznatljivost ove ustanove?

- Jedan od iskoraka koji je napravljen je svakako u oblasti pozorišne umetnosti. Uspeli smo da je je približimo i učinimo dostupnom građanima naše opštine.Mislim da je to veoma značajno, jer gledajući raznolike predstave ,publika razvija senzibilitet za različite žanrove i uči da posmatra svet putem tumačenja pozorišnih predstava.

Ovo je prilika da najavite programe koji će na jedinstven, kulturološki način obeležiti ovo proleće

- Već u subotu, 21.aprila imamo operu za decu, "Crvenkapa“ kompozitora Petra Jovanovića, koju izvodi Udruženje umetnika „Visoko C“. Razlog zašto smo se odlučili da prikažemo još jednu operu za decu je što je pređašnje gostovanje ostavilo veoma dobar i jak utisak na decu i na dopadljiv način deci predstavlja opersku umetnost. Zatim u sredu 25.aprila na repertoaru ćemo imati hit pozorišnu predstavu „Priča se po gradu“,u kojoj uloge tumače : OlgaOdanović, Dubravka Mijatović, Anastasia Mandić i Sena Đorović.Na naše veliko zadovoljstvo, karte za predstavu su u rekordnom roku rasprodate. Važno je da naglasim da će 21.04 i 25.04 Dom kulture podržati humanitarnu akciju za Marinu Kovačev (28) koja je usled pogoršanog zdravstvenog stanja morala da nastavi lečenje u Turskoj. S obzirom da je neophodno da je za njeno lečenje potrebno 16.000,00 eura u što kraćem periodu, omogućićemo prikupljanje dobrovoljnih priloga tokom ova dva događaja, kako bi ljudi mogli,spram svojih mogućnosti,da se uključe u humanitarnu akciju za Marinu, kaže za naš portal Branislava Sekulić i nastavlja:

- Na našem repertoaru, 12.maja je još jedna predstava za decu Pinokio, u produkciji Alegreto Teatra. Naglašavam da su svi sadržaji za decu, kao i do sada besplatni. Potom 18.maja Srbobran će imati priliku da ugosti glumca Branka Đurića. On će nastupiti sa svojom duhovitom monodramom „Đurologija“,koja širom bivše Jugoslavije postiže fantastične uspehe.


Za jun smo dogovorili još dva gostovanje. Najpre 02.juna publika će videti  interaktivnu savremenu komediju "Šta me snađe“ koju izvodi glumica Anđelka Prpić, a nakon toga, 23.juna „Hotel 88“ predstava koja je spoj savremenog ambijentalnog teatra i tradicionalne komedije situacije. Uloge tumače Andrija Kuzmanović, Tamara Krcunović, Anđela Jovanović i Vladimir Aleksić.

Da li razmišljate o Kulturnom letu?


- Program kulturnog leta je u pripremi. Avgust će biti ispunjen kvalitetnim sadržajima, a na kraju leta održaćemo drugi Interetno koncert, sa još većim brojem učesnika nego prošle godine. Ove godine očekujemo goste iz Paname, Meksika,Paragvaja, Kolumbije, a iz Rusije,videćemo kulturno muzičko stvaralaštvo Jakutsa (narod na severo-istoku Sibira) i dolaze nam Kozaci.

S.Š.

 

 
 

Postavio: Administrator dana 2018.04.20

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
NOVI DOM
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Pink
Ignis
BAKI DOM
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen